Ontstaan

E Over ons E Ontstaan

Al sinds 1913 een begrip in Steenwijk

Van Potlood tot PC

Steenwijk Van Kerkvoorde & Hollander is een begrip in Steenwijk. Het bedrijf ontwikkelde haar aanbod in een eeuw tijd van potlood tot pc.

Van Kerkvoorde en Hollander is één van de oudste winkels in Steenwijk. Wij vierden op 7 mei 2013 ons 100-jarige jubileum.

De vrienden Charles van Kerkvoorde en Bastiaan Hollander leerden elkaar kennen toen zij als leerlingen in dienst kwamen bij Drukkerij A. Smit aan de Koninginnestraat in Steenwijk. Op 7 mei 1913 begonnen zij met hun eigen drukkerijtje met 1 drukpers op de bovenverdieping van het pand waar Van Kerkvoorde een snoepwinkel had, op de hoek Kornputsingel-Gasthuislaan. Hun allereerste klant was de firma J.G. Kleene, hooiperserij in Giethoorn.

Elektrische drukkerij

In 1921 verhuisde Van Kerkvoorde en Hollander naar de Gasthuisstraat 23, in het voormalige pand van Aberson, waar de drukinktfabriek ‘t Anker was gevestigd. Daar werd de drukkerij uitgebreid en kwamen er een kantoorboekhandel en een uitgeverij bij.

Het bedrijf adverteerde in die jaren als zijnde de eerste Steenwijker elektrische drukkerij. Het gehele bedrijf ging in die tijd over op een geheel elektrische inrichting en verkocht om die reden hun gasmotor 4PK, met waterreservoir. In de zestiger jaren werd de kantoorboekhandel verder uitgebreid en kwam de kantoormachinehandel erbij, in het voormalig woonhuis van Bastiaan Hollander.

De kantoormachinehandel en de verkoop van kantoormeubelen kregen een prominente plek in de inmiddels grondig vernieuwde winkel, aan de voorzijde. De drukkerij bleef aan de achterzijde.

In de drukkerij werd handels- en familiedrukwerk en kranten als de IJsselhammer, Rond de Toren en Mededelingen van de Historische Vereniging gedrukt. Het bedrijf werd inmiddels geleid door Henk Dorman, die gehuwd was met Hermie, de dochter van Van Kerkvoorde. Met name de kantoormachinehandel maakte een enorme groei door. “Er werd in de jaren na de oorlog wel eens een schrijmachientje en een telmachientje verkocht en toen een man daar een halve dagtaak aan, nu werken er drie mensen fulltime aan.” vertelde Dorman bij de viering van het 75-jarige bestaan in 1988. De kantoor machinehandel was dan ook in 1980 verhuisd naar de Gasthuisstraat 57. De plaats waar het bedrijf tot 2012 zou blijven.

Johan Spin

Eén van de mensen waar Dorman over sprak, was Johan Spin: de man die sinds 1 april 1977 in de toen nog krap gehuisveste kantoormachinehandel werkte en later deze van het bedrijf helemaal overnam. Johan was dé kantoormachineman in hart en nieren, hij wist er alles van en hij ging met zijn tijd mee: de kantoormachines werden computergestuurde laserprinters, de telmachines werden kleine ‘zakjapanners’, schrijfmachines werden computers, laptops en tablets. En Johan was een bekend gezicht bij veel Steenwijker bedrijven waar hij over de vloer kwam en natuurlijk in de winkel. Vlak voor het eeuwfeest, eind 2012, verhuisde de winkel terug naar de Kornputsingel, nu op nummer 25. Met deze verhuizing ging de wens om eigen parkeerplaatsen voor de klanten in vervulling.

De huidige eigenaar

De huidige eigenaren van Van Kerkvoorde & Hollander zijn Marco en zijn vader Johan Spin (© Sieb van der Laan)

In 2017 werd Marco Spin eigenaar. Het bedrijf verkoopt nu computers, printers, kopieerapparaten, kassa’s en kantoorartikelen. Inktpatronen en toners zijn ook verkrijgbaar in de goedkopere imitatiemerken. ‘We hebben bovendien alle Apple-producten,’ voegt Marco daar aan toe. ‘Ons assortiment is enorm uitgebreid op het gebied van bijvoorbeeld kabels, hoofdtelefoons, notebooks, muizen en ga zo maar door.’ Regelmatig hoort hij van klanten: ‘Dat jullie dit ook verkopen!’ Van het merk Quantore en het eigen merk heeft het bedrijf duizenden kantoorartikelen op voorraad.

Beveiligingscamera’s

Sinds enige tijd verkoopt Van Kerkvoorde & Hollander ook beveiligingscamera’s. ‘Er is steeds meer vraag van particulieren en bedrijven,’ aldus Marco. ‘Vooral tijdens de vakantieperiode is het erg handig om de thuissituatie in de gaten te kunnen houden.’ De winkel voert het merk Foscam en is een van de Foscam Experience Centers in Nederland. ‘Het is gunstig geprijsd en een van de beste merken verkrijgbaar in Nederland.’

Onderhoud

Naast verkoop voert Van Kerkvoorde & Hollander ook onderhoud uit. ‘We staan bekend om onze snelle service, ook aan huis. Twee van onze zes medewerkers werken in de buitendienst. Afspraken plannen we binnen een dag in.’ Nazorg vindt Marco heel belangrijk. ‘Een jaar na aankoop, kunnen we de computer controleren op bijvoorbeeld fouten en/of spyware,’ legt hij uit.

‘Wij beschikken over een eigen ruime parkeerplaats bij onze winkel, kom daarom gerust langs voor meer informatie.’


Onderhoud Van Kerkvoorder & Hollander